יום שני כ"א בניסן תשפ"ד 29/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

מצר המצרים

היום, יום ט' באב, יום צום לעם היהודי, על חורבן שני בתי המקדש ואסונות נוספים שאירעו לעם ביום זה במהלך הדורות.

נ. ליברמן ט' באב תשס"ט - 30/07/2009 05:58


יום ט' באב הינו יום צום לעם היהודי, שנקבע על ידי חז"ל לאבל על חורבן שני בתי המקדש: בית ראשון, שנחרב בשנת ג'של"ח (421 לפנה"ס) ובית שני, בשנת ג'תת"ל. (70 לספה"נ)


לאורך ההסטוריה היהודית היה יום תשעה באב יום מועד לפורענות, והתרחשו בו מאורעות קשים, אשר נחרטו לדורות.


חטא המרגלים, בשנת ב'תמ"ט (1311 לפנה"ס), שבעקבותיו לא נכנסו עם ישראל לארץ ישראל וסובבו במדבר ארבעים שנה.


כיבוש העיר ביתר על ידי הרומאים בשנת ג'תתצ"ה, (135 לספה"נ) דם יהודי נשפך אז כמים, ונהרגו רבבות. על פי תיאור המדרש: "נכנסו שמונים אלף קרני מלחמה לכרך ביתר והיו הורגים בה אנשים ונשים וטף, עד שיצא דמם מן הפתחים ומן הסבכות ומן הצינורות, והיה הסוס שוקע בדם עד חוטמו, והיה הדם מגלגל אבנים של ארבעים סאה, והולך בים ארבעה מילין... וכרם גדול היה לו לאדרינוס שמונה עשר מיל על שמונה עשר מיל, כמין טבריה לציפורי, והקיפו גדר מהרוגי ביתר במלוא קומה ובפישוט ידיים, וגזר עליהם שלא ייקברו, עד שעמד מלך אחר וגזר עליהם וקברום..."


חרישת ירושלים על ידי טורנוסרופוס, נציב רומאי, אשר כיהן בזמן מרד בר כוכבא, בתחילת המאה השניה לספה"נ (ג'ת"ת לערך) וחרש את ההיכל ואת סביבתו, ככתוב בירמיהו פרק כ"ו פסוק  י"ח וכן במיכה פרק ג', פסוק י:"ב: "צִיּוֹן שָׂדֶה תֵחָרֵשׁ" (ירמיהו כו,יח; מיכה ג,יב).


אסונות אלו מופיעים במסכת תענית דף כ"ט, עמוד א', כחמש הפורענויות שהתרחשו ביום ט' באב, המועד לפורענות.


במשך אלפיים שנות הגלות, התרחשו אסונות נוספים לעם ישראל:


ט' באב שנת ה'רנ"ב, (1492) הסתיים גירוש ספרד ואחרון היהודים עזב את הארץ. 422 שנים לאחר מכן, בעת החדשה, ביום ט' באב ה'תרע"ד, (1914) פרצה מלחמת העולם הראשונה, במהלכה נפלו חלל יהודים רבים. 15 שנים בלבד מפורענות זו, שוב בט' באב ה'תרפ"ט, (1929)  פרצו בארץ ישראל פרעות תרפ"ט, במהלכן נרצחו 113 יהודים ו-339 נפצעו.


עם ישראל נושא עיניו לאחרית הימים, אז יהפוך יום האבל ליום של שמחה, ויקוים בנו: "שמחנו כימות עיניתנו" (תהילים צ') אמן.