חומוס: הזרעונים שאכלה אסתר?
חומוס: הזרעונים שאכלה אסתר?
פרק זה פותח את סדרת כתבות "כיצד זה צומח". במסגרתה נסקור מפעם לפעם את אחד הפירות/ הירקות ואולי אף הקטניות, שאנו מכירים ממדפי המרכול, ונצא אתם אל השדה. לשוח...
בואו ונסקור את המאכלים הנעשים מגרגירים אלו.
יש את ממרח החומוס אותו הביאו היהודים שעלו מארצות ערב ומטורקיה. יש את ה"חמלא מלאן" - גרגירים קלויים וקשים המתפוררים בפה כמו פיצוחים. זהו מאכל ערבי ישראלי. יש את הפלאפל שנעשה מגרגירי חומוס טחונים והפך להיות המאכל הלאומי הישראלי, ויש את הארבעס המפארים כל שולחן של "שולם זוכר" בכל קהילות אשכנז.
לחומוס ערך תזונתי רב. מאחר ובו כששים אחוז עמילנים, כעשרים אחוז חלבונים וכחמישה אחוז שומנים. החומוס כרוב הקטניות גדל בתוך תרמיל. בסוף הקיץ, התרמיל מתייבש ואז קוצרים ודשים את הגרגירים.
החומוס הוא ממיני הקטניות שתוססות במגע עם נוזלים ויש שסובלים מבעיות עיכול לאחר אכילתן. מה עושים? משרים 24 שעות לפני הבישול במים קרים. מחליפים את המים במהלך ההשריה לפחות פעם אחת. ובבישול, מסירים היטב את הקצף מעל פני המים בתחילת הבישול.
![]() |
[] |
![]() |
[] |
![]() |
[] |
![]() |
הגרגירים בעת הקציר [] |
![]() |
[] |
![]() |
החומוס בטבע[] |
![]() |
שדה חומוס ברח אדר [] |
![]() |
שדה חומוס בחודש אייר[] |
![]() |
[] |
![]() |
שדה חומוס בסוף חודש סיון [] |
![]() |
[] |