יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

ישיבה מחזרת אחר אכסניא שלה

למרות שנקראה בשם העיר שבה הוקמה, נדדה ישיבת 'פומבדיתא' במשך מאות שנות קיומה למחוזות אחרים, וכמעט תמיד חזרה למקורה.

נ. ליברמן כ"ג בתשרי תש"ע - 11/10/2009 05:51
ישיבת פומבדיתא, אשר שמה ניתן לה על שם המקום שבו הוקמה, וברוב שנות קיומה אף שכנה בו, נדדה מספר פעמים לאורך שמונה מאות שנות קיומה למחוזות אחרים בבבל, מבלי שישתנה שמה.

הפעם הראשונה שבה נדדה הישיבה, ועזבה את העיר פומבדיתא היתה לאחר פטירתו של אביי, ראש הישיבה הרביעי, מן הדור הרביעי לאמוראים. אז נדדה הישיבה בראשות רבא לעירו 'מחוזא' שעל גדות נהר החידקל, והתקיימה שם לאורך 14 שנות כהונתו כראש ישיבה, לאחריהן שבה לפומבדיתא, למשך כמאתיים שנה.

בפעם השנית נאלצה הישיבה לנדוד מפומבדיתא בשל פרעות שנערכו ביהודים, ומשלא ניתן היה לקיים יותר בעיר את שיעורי התורה בישיבה, היא הועתקה לעיר 'פירוז שבור' שליד העיר נהרדעא (אשר אף בה היתה ישיבה גדולה ומפורסמת קודם לכן) למשך כחמישים שנה, אשר בסיומן שבה שוב לפומבדיתא.

במשך כל תקופת הגאונים נותרה הישיבה במשך מאות שנים ב'עיר הולדתה', רק לאחר פטירת רב האי גאון, אשר נחשב לאחרון הגאונים, עברה הישיבה לבגדד (בירת עיראק של ימינו) ולאחר מכן נסגרה.

שמה של הישיבה לא השתנה אף בזמנים שבהם לא שהתה בפומבדיתא.

בארץ ישראל הוקם גלעד לישיבה, ורחובות על שמה נקראו בערים: ירושלים, רמת גן ותל אביב, כשברחוב פומבדיתא בתל אביב קיימת ישיבה בשם זה, ובירושלים הוקם בשנת ה'תשנ"ו (1996) מכון מחקר תורני בשם 'פומפדיתא'.