שבת י"ב בניסן תשפ"ד 20/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

אגרות חוב יווניות

סטנלי פישר ושטר הפרוזבול- מה ומדוע?

נ. ליברמן כ"ט באלול תשס"ט - 18/09/2009 06:13
שטר הפרוזבול, הנחתם בסוף שנת השמיטה, ערב ראש השנה השמינית לדעת רוב הפוסקים, מקנה למלווה כסף לחברו את הזכות לגבות את חובו גם לאחר שנת השמיטה, ושמו מורכב משלוש מילים בשפה היוונית.

שטר הפרוזבול, תקנתו של הלל הזקן, נשיא הסנהדרין בסוף תקופת בית שני, נוצר על מנת לאפשר לעניים לקבל מלווה כסף גם סמוך לשנת השמיטה, למרות חיוב התורה לשמיטת הכספים בשנת השמיטה.

במסגרת  ציווי שמיטת הכספים, על המלווה כסף לחברו לנטוש את חובו בשנת השמיטה, ואינו יכול לגבותו ממנו. זאת ועוד, הגובה חובו לאחר שנת השמיטה עובר באיסור נגישה. ציווי זה הביא לכך שרבים מן העשירים לא הואילו  להלוות כספם בסמוך לשנת השמיטה, מחשש לאיבודו.

משום כך תיקן הלל את תקנתו הפרוזבול, הנוהגת אף כיום, ובמסגרתה מקנה המלווה את שטרי חובו לבית הדין, אשר עליהם אין חל איסור הנגישה בגובם חוב, וכך מקבל המלווה את האפשרות לגבות את חובו, כשלוחם של בית הדין.

מנהג הפרוזבול, הנוהג בריכוזים יהודיים רבים, אומץ אף על ידי בנקים בישראל, ואף בכמה בנקים בחו"ל.

בשנת ה'תשס"ח (2008) שנת השמיטה ה- 824, חתם נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, על שטר פרוזבול, והבנק הפך לשליחו של בית הדין לגביית הלוואותיו ללקוחות.

מקור המילה 'פרוזבול' הינו קיצור המילה היוונית 'פרוזבולוטי', המורכבת משלוש מילים: 'פרוז' - תקנה, 'בולי' - עשירים, 'בוטי' – עניים, תקנה הנוגעת לטובת העשירים והעניים.