יום חמישי י"ז בניסן תשפ"ד 25/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

מקום או אתר

ביקור במעמקי ההסטוריה- פרק ב'

ביקור ב"עיר דוד" הוא סיור במעמקי ההיסטוריה, המחזירה את המסייר אלפי שנים לאחור ◄ פרק ב'

דוד כץ י"ז בתשרי תש"ע - 05/10/2009 09:00
 
גיאוגרפית, הגבעה עליה ממוקמת עיר דוד, היא המשכו הדרומי של רכס הר הבית, אם כי נמוכה ממנו ומוקפת בגאיות מכל הצדדים. שברי החרסים שהתגלו בחפירות הארכיאולוגיות במקום, עם כתובות בעברית קדומה, מעידים יותר מכל על הישוב היהודי העתיק שהיה במקום במרוצת הדורות. ההערכות הן, כי ישוב קדום היה במקום כבר בימי האבות, עיר מבוצרת היטב, מאימת הכנענים ששלטו באזור.
 
שנים לאחר מכן, דוד המלך עוזב את חברון עיר האבות וכובש את ירושלים מידי היבוסים. מה מצא דוד המלך בירושלים, שהיתה מקום שממה מבחינה רוחנית? הרי בית המקדש טרם הוקם. בתנ"ך מסופר כי דוד המלך הלך עם שמואל הנביא כדי למצוא "מקום לאביר יעקב".
 
השניים מסתובבים על ההרים, יורדים לגאיות, ומחפשים את הר המוריה, 400 שנה לאחר שיהושע כבש את ארץ ישראל. עד ששמואל הנביא עוצר במעלה ההר, ומצביע על המקום בו ייבנה בית המקדש. דוד המלך מבקש להתגורר לא הרחק משם, בשיפולי ההר, במקום שלימים ייקרא "עיר דוד". במקום זה מקבל דוד המלך ארמון מחירם מלך צור, כאות הוקרה על מלחמתו של דוד בפלשתים. מסביב הוא בונה מבצר גדול.
 
בעיר הקודש דוד המלך קובע, כידוע, את מקום שלטונו ובירת ממלכתו. כבר באותם ימים, כשהוא מתחיל לבסס את מלכותו בירושלים, מעלה דוד המלך את ארון ברית ד', ומתמקם בארמון, בדיוק בגבול שבין נחלות יהודה ובנימין, לא הרחק מהר המוריה, עליו עתיד להיבנות שנים מעטות לאחר מכן בית המקדש. את הכותל המערבי, השריד היחיד מבית המקדש, בנה ע"פ המסורת דוד המלך בימי שלטונו בירושלים, כאשר שלמה בנו משלים את המלאכה ומכונן את בית ד' על הר המוריה.
 
עיר דוד, על בתיה וארמון המלך, נשרפה ונחרבה בעת חורבן בית ראשון, כפי שמופיע במלכים, אודות נבוזרדאן רב הטבחים: "וישרף בית ד' ואת בית המלך ואת כל בתי ירושלים". שבעים שנה לאחר מכן, כשחזרו גולי בבל לבניית בית שני, הם הקימו את העיר העתיקה, זו המוכרת לנו כיום בתוך החומות. עיר דוד נותרה מיותמת. רק לפני קצת יותר ממאה שנים הגיעו להתגורר במקום יהודים. קרקעות רבות נרכשו ע"י יהודים, ביניהם גם ע"י הברון דה-רוטשילד, ולפני כעשרים שנה הוקמה במקום שכונה יהודית. כחמישים משפחות מתגוררות כיום בעיר דוד.
 
● ● ●
 
אנחנו ברחבה של מרכז המבקרים. במקום הזה התגורר לפני 3,000 שנה דוד המלך. במקום הזה התהלכו גדולים וצדיקים, מלכים וכהנים, והמוני בית ישראל כשעלו להיראות בית ד' בשלש רגלים. על-פי ההערכות, האתר הענק הזה הינו שריד לארמונו של דוד המלך.
 
אלה, למעשה, שרידים ראשונים המתגלים מתקופת דוד המלך בירושלים. את החפירה הארכיאולוגית ביצעה הארכיאולוגית ד"ר אילת מזר. מתחת לפני הקרקע היא גילתה שרידים של מבנה גדול, שלפי הנאמר בספר שמואל ב', מדובר במצודה שדוד בנה סביב לארמון שקיבל ממלך צור. לדעתה, אין מדובר במבנה פרטי שהתגלה, אלא בשרידי ארמון. "זהו חידוש עצום", אומרת מזר. "זה לא סתם גילוי, זה בסדר גודל של נס. הגענו למסקנה שזו לא יכולה להיות המצודה או מבנה ממלכתי אחר. החרסים, יחד עם ממצאי חפירות קודמות שהתבצעו בעיר דוד, מגדילים את ההסתברות שמדובר בשרידי ארמונו של המלך דוד".
 
במשך שנים סברו החוקרים כי ארמונו של דוד המלך ממוקם בכלל מצפון לאתר המוכר כ"עיר דוד". לפני כ-15 שנה החליטה מזר לחפש דווקא בכיוון ההפוך, בעקבות ממצאים שהתגלו במקום לפני כחמישים שנה, בתקופת שלטון הירדנים. הד"ר מזר מציינת, כי סיבה נוספת שהביאה אותה לחפור דווקא במקום הזה, היתה עיון מדוקדק בפרקים רבים בתנ"ך המתייחסים לתקופות השונות הקשורות בדוד המלך. אם הממצאים שגילתה נכונים – וכך אכן נראה – הרי שמדובר באמת בתגלית מרתקת ומדהימה במיוחד.
 
לפני כשש שנים החלה בחפירות, שעלו למעלה ממיליון דולר, מכספו של יהודי אמריקני חובב ארכיאולוגיה. מה שהתגלה מול עיני החוקרים היה מדהים. מדובר ברחבת ההתכנסות של בריכת השילוח. כאן, ברחבה שנחשפה, המרוצפת באבנים מרשימות ותעלת מים שהובילה וניקזה את מי הגשמים אל מעיין השילוח, צעדו בימי חג הסוכות לשאיבת מים לניסוך המים בבית המקדש.
 
(המשך, אי"ה, מחר)