יום שישי י"ט באדר ב תשפ"ד 29/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

זהירות, סלמונלה!

זהירות, סלמונלה!

חג הפסח 2010/ ה'תש"ע שיחול ביום י"ד בניסן צפוי להעמיד בסיכון זיהומי - חיידקי את מי שלא יקפיד על רכישה טריה ומבוקרת של מוצרי המזון הרגישים, המאפיינים את החג. הוראות ברורות

שירות מערכת 'טוג', י"ב בניסן תש"ע - 27/03/2010 20:00
ליל הסדר מתקרב. למי שלא אוחז ראש לגבי התאריך, חג הפסח 2010/ ה'תש"ע יחול בי"ד בניסן, כלומר: י"ג בערב. זה טאומר שההכנות ל'שולחן עורך' של ליל הסדר בעיצומן. כדי שדווקא בחג הזה לא ניפול ח"ו קורבנות למפגעים חיידקיים המצויים בעיקר בימים אילו, רכזו עבורכם בהסתדרות הרופאים הוטרינרים את ההנחיות וההמלצות לרכישת מגוון מוצרי מזון מהחי. מוצרים אלה שכיחים בכל בית בעיקר בעיתות החגים, אולם רכישתם במקומות שאינם מפוקחים ואינם מקפידים על תנאי אחסון, הגיינה וקירור נאותים עלולה להוות סיכון בריאותי.

המדריך המלא, פסח ה'תש"ע:

ביצים:

ביצים עלולות להכיל חיידקים מסוכנים מאוד וחסכון בעלויות ורכישת ביצים ממקורות עלומים עלולה לעלות במחיר יקר בבריאות.

  []

החותמת-  זהו המדד הראשון לטריות הביצה ולאומדן גודלה. ביצים ללא חותמת, הן ביצים שלא עברו את מסלול המיון.
ביצים סדוקות-  אם קליפת הביצה לא שלמה, סביר מאוד שהיא מזוהמת ומלאה בחיידקים.
ביצים אורגניות-  (ביצים מתרנגולות המשוטטות חופשי) נחשבות לביצים יקרות וטעימות יותר, עובדה שאינה משחררת אותן ממסלול הבדיקה.
רכישה ישירות מהמשק -  קניה ישירות במשקים מבטיחה ביצים טריות , אך כיוון שהביצה לא עברה את מסלול הבדיקה המקובל, אין ערובה לטריותה וניקיונה.

בקר: 

בחירת בשר בקר: בשר בקר צריך להיות אדום, אך לא אדום מבריק (הברק הוא סימן לכימיקלים שהוזרקו לבשר). שומן צהבהב הוא סימן לבשר שנלקח מבהמה מבוגרת. טעמו אומנם בשרי יותר, אך הוא גם קשה יותר. בשר כזה מתאים לבישול ממושך, וכשהוא מיושן כהלכה הוא מתאים מאוד גם לסטייקים ולרוסטביף. שוליים כהים מעידים על כך שהבשר עמד זמן רב במקרר-התצוגה והתייבש.

  []


קניית הבשר: בשר מומלץ לרכוש רק במקומות המפוקחים על ידי הרשות המקומית, כלומר בפיקוח רופא ווטרינרי. כשרוכשים בשר יש לומר לקצב איזה נתח דרוש לכם. בקשו שיכין אותו לפי דרישותיכם, יפרוס את הפילה לסטייקים, יכין כיס למילוי, ינקה את החלקים הפנימיים וכו'. בכלל, קצב מקצועי ואמין הוא שותף חשוב להצלחת הארוחה.

אחסון הבשר: צינון - יש לאחסן את הבשר בחלק הקר ביותר של המקרר, עטוף בצורה רופפת. חלקים פנימיים, עגל חלב ובשר טחון - לא מומלץ לאחסן יותר מיום-יומיים. בשר חתוך לנתחים קטנים או לסטייקים אפשר לשמור עד ארבעה ימים, ונתחי בשר שלמים (צלי) - עד שבוע. שימו לב, ריח לא נעים, שטח פנים רטוב וחלקלק, וכמובן סימנים ירוקים על פני הנתח, מעידים שהבשר אוחסן בצורה לא נכונה והחל בו תהליך ריקבון. ויש לזרוק אותו מיד!

הקפאה והפשרה של בשר טרי: אין סיבה להקפיא בשר טרי, אך אם מוכרחים, יש לעטוף אותו בניילון נצמד. מומלץ להשתמש בבד כותנה (לא צבוע) כדי לאפשר לבשר "לנשום". מפשירים את הבשר אך ורק במקרר, כדי למנוע התפתחות של חיידקים. 

בהסתדרות הרופאים הוטרינרים מציעים לציבור להצטייד במד-מעלות נייד. מדובר במד-טמפרטורה פשוט עם דקר הנכנס לתוככי הנתח שעל האש, בסיר, או בתנור ונותן כל העת אינדיקציה על טמפרטורת הבשר. על מנת לשמור על בריאות אוכלי הבשר בכלל ובחג הפסח בפרט, על מכין הבשר לבדוק שהטמפרטורה בבשר מגיעה בחלק העבה שלו ל- 74 מעלות ומעלה. רק לאחר בדיקה זו, הבשר מוכן להגשה, ללא סיכונים מיותרים. 
 

דגים:

דגים יש לרכוש רק בחנויות המפוקחות ע"י המחלקה הוטרינרית הרשותית. בהסתדרות הרופאים הוטרינריים  מצביעים על מספר סימני זיהוי לדגים טריים:  

  []

    * העור חייב להיות מבריק, לח ומעט רירי.
    * הריח צריך להיות נעים, לדג טרי אין ריח חריף של דג, אלא ריח של ים.
    * בדג שלא נוקה, הזימים צריכים להיות אדומים.
    * בשר הדג צריך להיות אלסטי אך נוקשה, אסור שאצבע שתשקע בו - תשאיר גומחה. בשר דג טרי חייב לחזור למצב מתוח.
    * כדאי לקנות דגים לפי העונה: החורף היא העונה המועדפת לדגים טריים.
    * בדקו את תנאי האחסון בחנות - עדיף במקרר, מכוסים בפתיתי קרח, המונעים התייבשות, שומרים על הקור אבל לא מקפיאים. טמפרטורה של סף קפיאה (מעלה אחת מתחת לאפס) היא הטמפרטורה האידיאלית. אין לקנות דגים מתצוגה, אלא אם כן יש עליהם שכבה יפה של קרח מרוסק.
    * אחרי הקנייה למהר ולהכניס את הדג למקרר, אם אוכלים אותו באותו יום (וזה מומלץ), או למקפיא.

על מנת להימנע מזיהום ומסיכון מומלץ:

    * לקנות דגים רק ממקומות מוכרים, מוסדרים, בעלי רישיון עסק (צריך להיות תלוי בחנות) ומפוקחים על ידי הרשויות המקומיות.
    * הדגים המוצגים בויטרינת הקירור צריכים להיות מוחזקים על קרח בטמפ’ של 4 מעלות צלזיוס לכל היותר.
    * אין לקנות דגים מכל סוג שהוא ישירות מבריכות דגים או מדוכנים פתוחים (בוודאי לא ברחוב או בצידי הדרכים בשווקים פתוחים) בהם לא נשמרים תנאי קירור נאותים ואין עליהם פיקוח ווטרינרי (דרשו לדעת מי מפקח).
    * להימנע, עד כמה שניתן ממגע ישיר של המבשל/ת  עם הדגים החיים או הטריים (מצוננים).
    * אין לקנות דגים חיים או מצוננים שלמים. יש להקפיד, כי מקבלים את הדגים רק לאחר ניקוי מסנפירים, קשקשים וזימים- ייתכן כי תשלמו על כך עוד כמה שקלים אך תקטינו משמעותית את הסכנה לבריאותכם.
    * בכל מקרה, מגע עם הדגים יעשה באמצעות כפפות חסינות לדקירה כאשר הידיים אינן באות במגע ישיר עם הדגים. במקרה של דקירה, והתחלת נפיחות, יש להגיע מייד לבית החולים.

 

עוף:

בשר עוף מתקלקל מהר מאד: מרגע השחיטה עד לרגע הצריכה צריכים לעבור לא יותר מ 5 ימים בהם יוחזק העוף אך ורק במצב מצונן. 

  []



    * כיצד מזהים בשר עוף מקולקל? על ידי בדיקה של ריח וצבע. הצבע האדמדם של בשר העוף הופך לבן – אפור, הוא מתחיל לאבד נוזלים ובשר העוף מתעטף ברקמה דביקה. בנוסף, מתלווה לעוף ריח לא נעים.

    * עופות  קונים רק אצל קצב, המקבל את הסחורה ממשחטה מאושרת לאחר בדיקת משנה, מחזיק אותם בקירור ושומר באופן קפדני על ניקיון והיגיינה בעסק.  חשוב לבדוק האם האטליז נמצא תחת פיקוח ווטרינרי ופועל בכפוף לרישיון עסק מטעם הרשות המקומית. הפיקוח מתבטא בליווי תהליכי היצור, תהליכי ההובלה והשיווק של הבשר ומוודא כי הבשר הגיע ממקור מוסמך, הובלתו נעשתה בתנאים ובטמפרטורות מתאימות והייצור והמכירה מבוצעים תחת התנאים המחמירים של הסתדרות הרופאים הוטרינרים.

    * בבית יש להקפיד על ניקיון והיגיינה של הידיים הנוגעות בבשר העוף והכלים המשמשים לחיתוך וטיפול בעוף (סכינים, לוחות חיתוך, כלי הגשה).
    * יש לבשל את העוף בישול יסודי, וגם כאשר עושים אותו על האש, כדאי להצטייד במד-חום המאפשר לנו לוודא כי טמפרטורת הבשר הגיעה לפחות ל-65 מעלות למשך יותר מ- 5 דקות.

הסתדרות הרופאים הווטרינרים מזהירה את הציבור מרכישת מוצרי מזון מהחי ממקומות שאינם תחת פיקוח, ומציעות לרכוש מוצרים אלה רק ממקומות שנבדקו ואושרו ע"י הרופא הווטרינרי הרשותי. הרופאים הווטרינרים ברשויות המקומיות ממשיכים לפעול בפיקוח, על-מנת לזהות ולהשמיד מוצרי מזון מהחי שלא עברו את הפיקוח הנדרש על-פי חוק.

הסתדרות הרופאים הוטרינרים מאחלת לכל בית ישראל חג שמח, כשר ובריא !