יום רביעי ט"ז בניסן תשפ"ד 24/04/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

מקומון

"מתיחת פנים" לשער יפו

ראש עיריית ירושלים, ניר ברקת, יחנוך מחדש את שער יפו ששופץ בתקופה האחרונה. רשות העתיקות שבאחריותה שיפוץ השער ההיסטורי דאגה לשמר את סימני הירי - עדות לקרבות המרים שהתחוללו במקום במלחמת העצמאות

אהרן שיין, ד' באייר תש"ע - 18/04/2010 11:29
שער יפו יחנך פעם נוספת: אין ירושלמי שלא נתקל במראה הזה: יריעת בד שחורה וענקית שכיסתה והסתירה בחודשיים האחרונים את שער יפו - אחד מהשערים המרכזיים והידועים ביותר בעיר העתיקה בירושלים.

כעת, משהסתיימו במקום עבודות השיקום של מנהל השימור ברשות העתיקות, הוסר הלוט, וניתן להתרשם מ"מתיחת הפנים" שעבר השער ומיופיו, שכאילו נתגלה מחדש.

ביום רביעי השבוע צפויה להתקיים ברחבת שער יפו טקס חנוכתו מחדש של השער, בהשתתפות ראש העיר ירושלים, ניר ברקת, יו"ר הרשות לפיתוח ירושלים, משה לאון, ומנכ"ל רשות העתיקות, שוקה דורפמן.

חומות העיר העתיקה של ירושלים נבנו במאה ה-16 על ידי סולטאן סולימאן, שהיה סולטן האימפריה העות'מאנית (בין השנים 1520 - 1566), והן מנכסי המורשת התרבותית החשובים של ירושלים.

במסגרת פרויקט 'חומות ירושלים', שמוביל מנהל שימור ברשות העתיקות במימון משרד ראש הממשלה ובניהול הרשות לפיתוח ירושלים ועיריית ירושלים בשלוש השנים האחרונות, נעשות פעולות רחבות לשימור ושיקום חומות העיר העתיקה - כמענה לתופעות של הרס, הזנחה ובלייה מהן סבלו החומות לאורך השנים. לפעולת השימור קדמו הכנות מדוקדקות וגיבוש תוכנית רב שנתית לתיעוד, לתכנון ולביצוע פעולות השימור והשיקום בחומות.

במהלך עבודות השימור בשער יפו, בוצע טיפול שימורי מקיף לכל חזיתות השער ולחללו הפנימי: חוזקו אבנים והוסרו סכנות בטיחותיות לשלום המבקרים במקום, שומרו סימני פגיעות הכדורים, טופלו אבנים ועיטורים בלויים, והשער עבר ניקוי יסודי. בין השאר, פורקה ושומרה ביסודיות כתובת ההקמה של השער, שהייתה במצב פיסי קשה ובשלב מתקדם של התנתקות.

שער יפו נחנך לראשונה בשנת 1538. הוא היווה חלק מהחומות, ולמעשה - רק לקראת סוף המאה -19 הפך למרכז פעיל ומשגשג. שיאה של התקופה חל בשנת 1898, אז הוחלט לפרוץ בחומת ירושלים פתח כניסה רחב (המוכר לנו היום), שיאפשר לקיסר הגרמני-וילהלם השני, ולרעייתו אוגוסטה ויקטוריה, להיכנס לעיר במרכבתם. כך, לראשונה בהיסטוריה של ירושלים המודרנית, התאפשרה כניסתן של עגלות לתוך העיר העתיקה.

בתקופת מלחמת העצמאות היווה השער מוקד לקרבות קשים. במהלך המלחמה נחסם שער יפו כליל על ידי רכב משוריין שנפגע במלחמה, ונתקע בפתחו. בהסכמי הפסקת האש בין ישראל וירדן ניצב שער יפו על פתחו של שטח ההפקר שהשתרע משער יפו עד כיכר צה"ל ושכונת ממילא, כשהוא מפריד בינו ובין ירושלים הירדנית שממזרח. בעקבות כך, לא סולק המשוריין החוסם, והשער נותר סגור במשך כל ימי הקו העירוני בירושלים החצויה. שרידי הקליעים שפילחו את אבני השער נראים בברור על חלקיו העליונים.

  []

  []