יום חמישי י"ח באדר ב תשפ"ד 28/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

הצטרף לרשימת תפוצה

נא הכנס מייל תקני
הרשם
הצטרפותכם לרשימת התפוצה – לכבוד היא לנו, בקרוב יחד עם השקתה של מערכת העדכונים והמידע תעודכנו יחד עם עשרות אלפי המצטרפים שנרשמו כבר.
בברכה מערכת 'עולם התורה'

יש לי מושג

מה שמו?

האמורא אביי נודע גם בכינויו 'נחמני'. מה מביניהם הוא שמו ומהו כינויו?

נ. ליברמן ג' בחשון תש"ע - 21/10/2009 05:41

האמורא אביי נודע גם בכינויו 'נחמני', כשחלוקות הדעות האם אכן היה שמו, או כינויו.

הדעה האחת גורסת כי לא היה זה שמו ממש, אלא שכונה כך משום שגדל אצל דודו, האמורא רבא בר נחמני, ושמו נקרא גם עליו. אביי נולד כיתום, כאשר אימו נפטרה בלידתו ואביו, כייליל, עוד קודם לכן. דעה זו היא דעתו של רש"י.

הדעה הרווחת יותר גורסת, כי שמו של האמורא אביי הינו 'נחמני', שנקרא כך על שם סבו (אביו של האמורא רבא בר נחמני, אחי אביו של אביי) ועל מנת למנוע מצב, שבו ייקרא שמו כשם אביו מאמצו, קיבל את הכינוי 'אביי', המשמש ראשי תיבות לפסוק מהנביא הושע, פרק י"ד, פסוק ד': "אֲשֶׁר-בְּךָ יְרֻחַם יָתוֹם". על שם שיתום היה.

דעה זו הינה דעתם של המהרש"א (במסכת קידושין בשם ה'ספר יוחסין') ודעת האר"י הקדוש (ה'רצ"ד, 1534- ה'של"ב, 1572)  (שער הגלגולים)
בדעה זו יש שדרשו כי אכן שמו היה נחמני, ומשום כך קבל את הכינוי 'אביי' שהינו: 'אבי', כלומר- שמי כשם אבי.

אביי, אשר גדל בבית דודו, רבא בר נחמני, התייחס אל דודיו המאמצים כאל הורים, ובגמרא מצוינת התייחסותו לאשת האמורא כאל אמו, כפי שניתן לראות מדבריו במסכת שבת, דף קל"ד עמוד א': "אמרה לי אם", כשהכוונה הינה לדודתו, מפני שאמו נפטרה, כאמור, עם הולדתו. התייחסותו זו מובאת בגמרא פעמים נוספות.