יום חמישי י"ח באדר ב תשפ"ד 28/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

טוגבק

  • לכו תחזירו אותם למסגרת עכשיו

    החופש של הילדים כבר הגיע לכם 'עד לכאן'? הם כבר חוזרים למסגרת מסודרת, רק צריך שהיא תהיה גם בריאה מספיק עבורם. איזה ילקוט לבחור, איך להאכיל אותם, מה למרוח בסנדביץ' ומתי לכבות אורות - המומחים משיבים

    להמשך...

צרכנות

מאמר

הרב פנחס קהתי

בוואהלין שבפולין נולד הרב פנחס קהתי ובמשך 66 שנות חייו נטרה נשמתו החסידית אמונים לחסידות טריסק, חיבורו הגדול הפך לנכס צאן ברזל ולחניו החסידיים היו לשם דבר

מ. שורק כ"ו בכסלו תש"ע - 13/12/2009 06:05

Michael Yaakovson
בניין ההנהלה הארצית לשעבר וסניף
 מרכז, בני עקיבא.
צלם
הרב פינחס קהתי נולד בוואהלין שבפולין, בשנת תר"ע לאביו ר' קהת גכטמן ז"ל. בבגרותו למד בביהמ"ד לרבנים בוורשה, קיבל מהם היתר הוראה וסמיכה לרבנות, אך מעולם לא עשה בה שימוש. חסיד טריסק מהבית היה, נשמתו החסידית נטרה אמונים לחצר עד אחרית ימיו.  לאחר שעלה ארצה, הסב את שם משפחתו כשם אביו-קהתי. השתלם בלימודים שנה אחת, ומאוחר יותר הצטרף לתנועת 'בני עקיבא' שנקראה אז 'השומר הדתי'. תפקידו היה בהדרכה, בהרבצת תורה ויראת שמים ובהחדרת מוסר, בד בבד עם המקצועות אותם למדו בעבור פרנסה עתידית.

בתפקידו זה, נצנץ רעיון במוחו לעשות מסגרת יומית של לימודים, ואז עלה בדעתו לחבר פירוש למשניות שיהיה שווה לכל נפש, וכולם יוכלו להגות בהם.

בראשית, פנה לראשי ישיבות נודעים וביקש מהם לחבר דוגמאות, הם נענו בחפץ לב, אך הוא דחה את פירושיהם, בשל חוסר הסגנון והבהירות המתבקשים וחוסר התאמתם לקהל היעד. בעצת רעייתו, החל לכתוב לבד את הפירוש, ומששיגר זאת לפתחם של רבנים, קיבל את הסכמתם וברכתם הנלהבת. כל חייו הקדיש לזוגתו הכרת הטוב, בגין דרבונה לחבר את יצירת המופת, שזכתה ונתקבלה בחיבה בכל פלגי היהדות.

היה זה בשנת תשי"ט. בתחילה הוציא זאת לאור כמשנה יומית, המודפסת על דף בודד, ומאוחר יותר בחוברת שבועית המתחלקת ללימוד יומי, עד שסיים את כתיבת הפירוש כולו בתשכ"ה. הוא גם השתמש בטכניקות גרפיות, עיצב והגיה בכוחות עצמו את המהדורה הזו. גם משפחתו וילדיו סייעו לו בהוצאה לאור, עד הגעתו אל שערי הדפוס.
 
למרות שהמשניות נועדו בעיקר לשימוש פנימי, הם יצאו לציבור הרחב, שביקש להדפיס אותן בכרכים מסודרים, ומכאן זכו לתפוצה אדירה בכל שדרות העם.

הוא ראה סייעתא דשמיא בחיבורו. היה מדגיש כי למרות היותו איש חלוש  מבחינה גופנית, הרי שבמהלך התקופה בה עמל על חיבורו המונומנטלי, לא חלה כלל.

המשניות הודפסו במהדורות רבות, ובשפות רבות כמו אנגלית, רוסית, ספרדית וצרפתית.

כשביקר ב'יחידות' אצל כ"ק האדמו"ר מלובאוויטש זצוק"ל, הופתע לראות על שולחנו, כרך של המשניות שחיבר. הרבי עודדו לכתוב גם פירוש על החומש. הוא אכן ניסה את כוחו, והוציאו במהדורה מוגבלת אך הפירוש לא נחל הצלחה ובגין כך הפסיק את החיבור האמור וחזר להפיץ את המשניות .

הוא גם היה מלחין ניגונים בחסד. אך למרות שבנותיו העלו את לחניו על הכתב, הם לא יצאו מעולם לאור על גבי קלטות.

הרב קהתי נפט בא' טבת תשל"ז, בתאריך סימבולי לחלוטין. נר שישי של חנוכה, היה בן שישים ושש וחיבר פירוש על ששה סדרי משנה.