יום חמישי י"ח באדר ב תשפ"ד 28/03/2024
חפש
  • טורקיה על המשט: תקרית בין ידידות

    דיפלומטים טורקיים שהגיעו לוושינגטון הסבירו, כי טורקיה תמשיך לנהל יחסים דיפלומטים קרובים עם ישראל, וכי היא רואה את תקרית המשט כ"תקרית בין ידידות". ההבהרה מגיעה על רקע אזהרתו של אובמה לארדואן

    להמשך...

בראי היום

  • חג הסוכות

    Nati Shohat

    חג הסוכות משופע במצוות רבות, מצוות סוכה מצוות ארבעת המינים ומצוות שמחת החג, מצוות חג זה חביבות ביותר על עם ישראל שמזיל מאונו והונו לקיים את מצוות החג בהידור.

    למאמר המלא...

מקומון

  • מי מתנכל למשרד התברואה?

    שמואל בן ישי - חדשות 24

    גורמים עוינים הציתו אש זדונית שכילתה את משרד אגף התברואה בעיריית ירושלים. המשטרה בודקת את הקשר בין המקרה למקרי האלימות האחרים שנראו בימים האחרונים בירושלים

    לכתבה המלאה...

נסיונות

  • וויתרתם? תקבלו

    לכתבה המלאה...

מקום ואתר

  • הכל אודות ים המוות

    Yechiel

    בימים האחרונים מנפץ מד"א את התובנה, לפיה אי אפשר לטבוע בים המלח, בגלל הציפה שבו. מסתבר שהסיבות לטביעה בו הן אחרות לגמרי, ורק השנה מת בו אדם אחד. יחיאל בראון מספר הכל אודות הקבר הכי נמוך בעולם. מרתק

    לכתבה המלאה...

טוגבק

  • לכו תחזירו אותם למסגרת עכשיו

    החופש של הילדים כבר הגיע לכם 'עד לכאן'? הם כבר חוזרים למסגרת מסודרת, רק צריך שהיא תהיה גם בריאה מספיק עבורם. איזה ילקוט לבחור, איך להאכיל אותם, מה למרוח בסנדביץ' ומתי לכבות אורות - המומחים משיבים

    להמשך...

צרכנות

מאמר

על חומותיך ירושלים: חומות העיר ירושלים

חומות לבירת ארץ ישראל, והעיר הקדושה ביותר בעולם, ירושלים, הוקמו עוד בימי קדם. במשך השנים נחרבה החומה והוקמה שוב ושוב במהלך התקופות השונות, באחד משעריה ייכנס המשיח בב"א

מ.שורק ז' באלול תשס"ט - 27/08/2009 06:32
מבנה החומה

חומות ירושלים הנוכחיות נבנו בתקופת השלטון העות'מאני בארץ ישראל, על שרידי תוואי החומות הקדום של העיר. מלאכת הבנייה נמשכה בין השנים ה'רצ"ה-ה'רצ"ח (1535 – 1538) כאשר בארץ משל הסולטן הטורקי סולימאן הראשון הידוע גם בכינויו 'סולימאן המפואר'. הוא היה זה שיזם את הבנייה. ומינה לשם כך את אדריכלו הראשי, סינאן פחה לפקח על הבנייה.

החומות מקיפות את העיר העתיקה אשר שטחה הוא כקילומטר רבוע והיא מחולקת בחלוקה היסטורית לארבעה רבעים: יהודי, נוצרי, מוסלמי וארמני.

אורכה של החומה 4,018 מטרים, גובהה הממוצע 12 מטרים ועוביה הממוצע 2.5 מטרים.

לאורכה פזורים 34 מגדלי שמירה, אשנבי ירי ועיטורים שונים. כמו כן קבועים בחומה שמונה שערים אשר אחד מהם אטום ושבעה פתוחים, המתחם המכונה מצודת דוד משולב גם הוא בחומה (ליד שער יפו), וכמובן, מתחם הר הבית.

כיון שהחומה בנויה משרידי מבנים מתקופות שונות, התוצאה היא פסיפס מעניין של אבני חומה בגדלים, צורות וגוונים שונים.

ההיסטוריה

כידוע, ירושלים הייתה מוקפת חומה עוד מימי קדם, וה"חומה העות'מאנית" היא האחרונה בסדרה ארוכה של חומות שהקיפו את ירושלים בתקופות שונות, והיא נבנתה על בסיסן של חומות אלה. לכן, ניתן למצוא קטעים רבים מן החומה אשר נבנו בסמוך לשרידי חומות קדומות יותר או על גביהן.

שרידים מתקופת העיר יבוס ניתן למצוא מעל נקבת חזקיהו. העיר הייתה מבוצרת וחשובה ומלבד שרידי חומת העיר נמצא גם מגדל שמירה.

מאוחר יותר נכבשה העיר יבוס ע"י דוד המלך שהקים את עיר דוד בשטח העיר היבוסית והרחיב את גבולות החומה. לאחר מכן, כשבנה שלמה המלך את בית המקדש הרחיב אף הוא את החומות בכדי לכלול בתחומן את הר הבית.

עד לחורבן בית ראשון, התרחבה העיר למקום בו נמצא היום הרובע היהודי והחומות נבנו מחדש. מתקופה זו שרדה "החומה הרחבה", שמיוחסת לימי חזקיה המלך.
yechiel
שרידים מחומת ירושלים בימי בית ראשון, זאת החומה שעליה צר סנחריב צלם

שערי החומה

שער יפו - נבנה בשנת ה'רצ"ח (1538), ונמצא באמצע החומה המערבית. בתקופה מסוימת נקרא בשם שער דוד ע"ש מצודת דוד הסמוכה לו וידוע גם בשם שער חברון. מהשערים החשובים והמפורסמים בשערי העיר העתיקה. נקרא כך משום שמשם הגיעו העולים בעבר מהעיר יפו לכיוון ירושלים.

שער שכם - נבנה גם הוא בשנת ה'רצ"ח (1538) על שרידי שער ניצחון רומי, שנבנה על שרידים קדומים יותר של שער חומה מימי בית שני. נחשב לשער היפה ביותר מבין שערי החומה וממוקם במרכז החומה הצפונית בגבול שבין הרובע הנוצרי והרובע המוסלמי. השער נקרא כך משום שממנו מובילה הדרך צפונה לשכם. ונקרא גם שער דמשק מאותה סיבה.

שער האריות - נבנה בין השנים ה'רצ"ח-ה'רצ"ט (1538-1539). ידוע גם בשמות שער השבטים, שער יהושפט, שער סטפנוס (ע"י הנוצרים)‏‏ ובאב סיתנא מרים (שער גבירתנו מרים). שער זה ממוקם בחומה הצפון מזרחית באזור הרובע המוסלמי של העיר העתיקה. שמו ניתן לו עקב שני הברדלסים החקוקים משני צידיו של השער. ברדלסים אלו היו סמלו של הסולטאן הממלוכי ביברס.

השער החדש - שער זה נפרץ בחומה רק בשנת ה'תרמ"ט (1889), והוא החדש ביותר מבין שערי החומה ומכאן שמו. כמו כן הוא גם השער הגבוה ביותר מבין כל השערים. השער ממוקם בחומה הצפונית של העיר העתיקה ברובע הנוצרי.

שער האשפות - נבנה בשנת ה'ש' (1540). נקרא גם בשמות שער המערביים על שם שכונה מוסלמית-מוגרבית ששכנה בסמוך לו בתוך העיר. וגם, שער סילוואן ע"ש כפר סילוואן הסמוך ושוכן מחוץ לחומה. מקומו של השער בחומה הדרומית בסמוך לרובע היהודי של העיר העתיקה והוא הקרוב אל הכותל המערבי מבין שערי החומה. כמו כן, השער שוכן בנקודה הנמוכה ביותר בעיר העתיקה.

שמו של השער קבוע לו עוד מימי קדם ואף מוזכר בספר נחמיה (פרק ג' יג-יד) . יש הטוענים כי דרך שער זה הוצאו האפר והאשפה מבית המקדש לנחל קדרון.

שער הפרחים - נבנה בשנת ה'רצ"ט (1539). ידוע גם בשם שער הורדוס. ממוקם בחלק הצפוני של החומה. שמו של השער ניתן לו מבלבול בשמו הערבי שהיה  'באב אל-סאהרה' כשם בית הקברות המוסלמי א־סאהרה הנמצא מול השער. במשך השנים, עקב שיבוש בהגייה נתחלף השם ל 'באב א־זאהרה' שפירושו שער הפרחים. כמו כן, יש לציין כי הסברה כי שמו ניתן לו עקב גילופי הפרחים שבשער אינה נכונה כיון, ששער הפרחים אינו מעוטר בפרחים אלא בצורות גאומטריות להבדיל משער שערי החומה.

שער ציון - השער נבנה בשנת ה'ש' (1540), ונקרא גם בשמות: שער דוד, שער הרובע היהודי ושער היהודים. השער ממוקם בחומה הדרום מערבית של העיר העתיקה - על הר ציון ומכאן שמו.

שער הרחמים - השער הקדום ביותר מבין כל שערי העיר העתיקה, בנוי על שרידי אבן מתקופת בית שני והיה במקום עוד לפני בניית החומה בזמן השלטון העות'מאני. מיקומו של השער בצדה המזרחי של החומה. השער מורכב משני פתחים האטומים בלבנים. צדו הצפוני קרוי "שער התשובה", והדרומי "שער הרחמים". ע"פ המסורת הרווחת, דרך שער זה יבוא המשיח באחרית הימים.

yechiel
החומה כיום צלם
yechiel
מגדל דוד צלם
yechiel
עובי החומה בשער ציון צלם
yechiel
שביל מעל החומה צלם
yechiel
שרידים של חומת ירושלים בימי החשמונאים צלם
yechiel
חומת ירושלים בפינה הדרומית מערבית ליד העיריה וככר צהל צלם